"No ideas and the ability to express them - that's a journalist"
În trecut jurnalismul era realizat de oameni profesionişti care doreau să educe publicul şi să-l informeze cu noutăţi utile. Pornind de la aceste două aspecte presa a devenit un instrument excelent de comunicare fiind considerată: putere a statului ca amantă (în statele capitaliste) şi soţia fidelă (în totalitarism).
În decursul istoriei presa s-a diversificat, încercând să răspundă nevoilor cetăţeanului. Odată cu apariţia internetului însă educaţia a pălit în faţa tabloidelor, dovadă că oamenii sunt mai interesaţi de scandaluri decât de educaţie. Din acest moment presa a crescut în diversitate şi volum iar jurnaliştii şi-au pierdut pe parcurs profesionalismul, media pierdându-şi statul de educator a devenit să fie formată de către oricine cu o părere şi un pix.
Este de remarcat faptul că după instaurarea regimului democratic în România, presa naţională a crescut într-un mod fabulos, jurnalismul devenind o meserie din plătită prost în plătită cât nu face doar dintr-o nevoie oarbă de expansiune. Rezultatul acestei creşteri este o aglomeraţie media, cu interese meschine şi jurnalişti neprofesionalişti. Din aceste motive, este evident că presa a decăzut în faţa cetăţeanului iar jurnalistul a ajuns să fie etichetat ca fiind drept omul ce îşi dă cu părerea despre orice. Faptul că unii îl consideră pe Mircea Badea drept jurnalist relevă percepţia omului despre jurnalism.
Orice jurnalist crede că poate face din orice ştire un editorial. Orice ziar este plin de opinii. Orice titlu de tabloid, scris tot de jurnalişti, scoate minimul la suprafaţă. Însă informaţia publicată trebuie să fie obiectivă, documentată, verificată şi argumentată.
Omul neîngrădit de sistem şi interesele trustului are libertate de opinie. Opinia exprimată trebuie să fie obiectivă, nepărtinittoare şi argumentată. Obiectivitatea are drept scop de a informa corect publicul asupra unei probleme, chestiuni sau dileme sociale. Deşi unii jurnalişti doresc să prezinte o informaţie în mod corect, obiectiv şi nepărtinitor cedează subiectivismului considerând că poate să spună orice mai ales că au şi o oarecare audienţă. Însă nu întotdeauna ceea ce afirmă e şi corect.
Oricine, jurnalist, politician, inginier, student, elev, îşi poate realiza un blog. Mulţi dintre noi au un blog. Toţi aceştia au însă implicit şi păreri şi informaţii greşite pe care le postează. Google le indexează şi le consideră relevante. Jurnaliştii folosind internetul au impresia că bloggerul este sursa corectă de informaţie, iar indexarea şi linkuirea acestuia de către alţii dă credibilitate informaţiei. Însă blogosfera, arată local ca o curte de liceu, cu puşti şmecheri ce te iau la palme în gaşcă şi profesori incoprehensibili cu un set de valori ciudate. Aceasta să fie oare scăparea jurnalismului? Aici să migreze cititorii de presă? Mă îndoiesc profund asupra acestor aspecte.
Cert este că jurnaliştii şi-au pierdut credibilitatea şi statul datorită unui abuz excesiv de putere. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu bloggerii. Omul ce nu îşi respectă audienţa şi îşi atribuie victorii de imagine sau volum devine irelevant, intutil, exagerat, părtinitor şi înfumurat.
Diferenţa de profesionalism nu o face faptul că eşti blogger sau jurnalist, că publici pe hârtie sau online ci calitatea şi încrederea pe care o exprimi fiind obiectiv şi documentat. Informaţia este singura valoare. Ea nu trebuie confundată cu hârtia pe care e scrisă sau bloggul pe care e transmisă. Singurul diferenţiator este calitatea informaţiei pe care trebuie să ne axăm.
Conţinutul produs de mulţime este altă problemă. Comentariile de pe majoritatea ziarelor sunt dovada grăitoare că moderarea este necesară în jurnalism şi că nu oricine vorbeşte are şi ceva de spus. Explozii de frustrare şi imbecilitate agresivă sunt în medie comentariile ziarelor. Există şi comentarii de bun gust, obiective, argumentate. Sunt puţine însă. Sunt şi oameni care adaugă valoare conţinutului, însă aceştia sunt foarte rari şi cufundaţi în oceanul de inutilitate al variilor comentarii. Este necesar însă un insuportabil fenomen de decantare a informaţiei, perioadă în care multă lume va confunda rezidurile cu produsul util. Sper ca jurnalismul şi bloggingul să rămână o metodă de a produce şi publica conţinut... util.