marți, 22 martie 2011

Mass media între obiectivism şi tehnicile persuasiv manipulative

Profesioniştii mijloacelor de informare în masă nu scapă de această poziţie de retragere atunci când afirmă "că-şi fac meseria" retransmiţând sloganurile, oricare ar fi ele, fără să acorde vreo atenţie faptului că sunt interzise. Cum afirma cu fineţe cineastul Jean-Luc Godard, obiectivitatea jurnalistică înseamnă să-i acorzi un minut lui Hitler şi unul evreilor. Mijloacele de informare în masă, în numele respectivei diviziuni a muncii şi al unei ideologii profesionale sprijinite pe o credinţă "neutraliste", s-au transformat în cei mai buni "răspânditori" ai amalgamului xenofob care a produs atâtea nenorociri în viaţa publică internaţională în ultimii ani.

Nu trebuie făcută o confuzie între credinţa neutralistă (instrumentele sunt neutre şi nu vor fi supuse unei evaluări etice specifice) şi necesara obiectivitate jurnalistică. Oare aceasta nu ar trebui să servească drept ghid pentru a clarifica opinia nu asupra conţinutului mesajelor ai căror meditatori sunt jurnaliştii, ci asupra naturii metodelor de expunere şi de convingere care servesc la răspândirea lor? Respectarea libertăţii de expresie, ai căror mediatori sunt şi garanţi, este încununată de faptul că se respectă integritatea mesajelor care sunt difuzate în spaţiul public. Ceea ce implică şi ca opinia să fie respectată şi să nu lăsăm, de bunăvoie, ca efectele procedeelor manipulative, nu se ştie, în final, în numele cărei justificări, să se amplifice din cauza faptului de a fi fost astfel retransmise prin intermediul mijloacelor de informare în masă.

Cultul eficacităţii nu poate decât să prospere într-un univers în care mass media nu mai are nici un reper şi în care, în fine, toate sunt la fel. Reflecţia etică, atunci când se întemeiază pe o cunoaştere tehnică a efectelor limbajului şi ale cuvântului, le furnizează asemenea repere tuturor celor care au responsabilitatea, imensă a informării şi argumentării. Rezistenţa scăzută, fără îndoială specifică societăţii de consum, va amplifica efectele, devastatoare deja, ale manipulării şi ale tehnicilor ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu