miercuri, 9 iunie 2010

cugetări

Premisa principală a studiului efectuat în istoria filosofiei este de a releva aspectele esenţiale ale filosofiei marilor gânditori care au propus idei, curente sau sisteme filosofice complexe care au influenţat umanitatea în plan metodologic, gnoseologic, antropologic, epistemologic, cosmologic şi teologic. Istoria filosofiei presupune o metodă în cercetarea efectuată pentru a analiza toate aceste idei din punct de vedere istoric, ştiinţific şi cultural. Noutatea filosofiei necesită o abordare istorică dar şi ştiinţifică deoarece noutăţile trebuie analizate pragmatic de la geneza lor. Istoria filosofiei abordează studiul tuturor domeniilor ce au apărut mai apoi şi derivează din mama filosofie.
Trebuie menţionat faptul că o primă istorie a filosofiei a apărut în cadrul Academiei, şcoală întemeiată de Platon în sec IV a e. n., în Atena, în Grecia antică. Această şcoală va elabora şi o istorie a geometriei şi a astronomiei. Este posibil ca în cadrul acestei şcoli să fi fost elaborate şi alte istorii ale altor discipline dar în decursul istoriei să se fi pierdut sau distrus. În operele Dialoguri ale filosofului Platon se regăsesc cele mai vechi expoziţii ale unei asemenea istorii a filosofiei dar şi în opera lui Aristotel, întemeietorul Liceului şi al unui sistem filosofic complex. Există o probabilitate destul de mare ca prima istorie a filosofiei să fi aparţinut, acestor doi mari filosofi sau ai discipolilor pe care i-au avut, în cele două şcoli, cum ar fi de ex. Teofrast. Datele oferite de către aceşti gânditori prin opiniile transcrise în diferite opere de ale lor, au oferit analize posterioare celor care au studiat istoria filosofiei pentru elaborarea unor informaţii bine argumentate în diverse studii.
Studiile actuale dovedesc că Platon şi Aristotel sunt primii marii gânditori filosofici care au conturat o definiţie a filosofiei şi în virtutea căreia au început să redea o istorie a filosofiei greceşti, fixând originea ei în Milet. Aceste date au influenţat toţi ceilalţi filosofi istorici care au afirmat că noutatea acestei discipline aparţine geniului grec, fapt dovedit fals prin diferite argumente de natură istorică în cele ce am prezentat mai sus. Totodată aspectele filosofice ale primilor gânditori prezentate de către Platon şi Aristotel resimt influenţa gândirii celor doi mari titani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu