sâmbătă, 26 iunie 2010

Pâine şi circ

Actuala clasă politică românescă postdecembristă oferă spectacole poporului pentru a distrage atenţia de la problemele reale ale ţării. Se pare că metoda funcţioneză destul de bine de îndată ce puţini sunt aceia care reuşesc să citească dincolo de aparenţe. După cum spuneam ieri succesul opziţiei şi al nostru (prin declararea neconstituţională a unor legi din planul de austeritate A) este sortit eşecului deoarece planul de austeritate este impus de forţele economice internaţionale şi nicidecum de papiţoii Victoriei. Bucuria pensionarilor (deoarece legea reducerii salariilor este constituţională) devine violet după ce vor afla că veniturile lor vor fi impozitate cu aceiaşi sumă care era propusă pentru reducere. Circul politic oferit de ieri este ieftin deoarece românii iubesc lucrurile ieftine şi "khiciurile". Atenţia mea însă nu se îndreaptă azi spre noile viziuni politice asupra aplicării unor planuri de austeritate B ci metodei romane care dă roade îmbelşugate după milenii de progres-regres.
Pâine şi circ, divide et impera cam aşa se caracterizează raţiunile politice ale vremii. Atât timp cât elitele politice pot seduce electoratul prin pâine şi circ ei conduc o naţiune spre un scop, ţintă care uneori nu coinicde cu agenda cetăţeanului de rând. Impertinenţa politicienilor este atât de mare, din acest punct de vedere încât zilnic năcocesc câte ceva pentru a da pâine şi circ poporului şi nu doar în perioadele electorale. Oamenii însă se identifică cu noţiunea arhaică de "prostime" şi se lasă seduşi de tot acest circ şi îl susţin în continuare deoarece actuala societate românească nu a ajuns la maturitatea politică occidentală în care electoratul sancţionează o simplă gafă a politicianului, ce să mai spun de greşeală a acestuia. Pâinea îi oferă o satisfacţie românului însă nu îi asigură un trai decedent asemenea unui occidental pragmatic. Circul oferă distracţie însă o distracţie stupidă care ar trebui ignorată.
Continuitatea pâinii şi a circului nu va duce la un progres economic ci la satisfacţie momentană. Visteria personală a individului nu se va umple cu pâinea oferită de un stat social ci prin muncă asiduă şi continuă, permanentă, concretă, eficientă şi de o calitate superioară. Satisfacerea nevoilor şi devenirea românilor pragmatici raţionali va trebui să înlocuiască actualul sentiment mioritic comun. Deşteptarea de la un circ ieftin oferit de triada Palatelor Capitalei (Cotroceni-Victoria-Casa poporului) va duce societatea românescă pe un drum asiduu dar îmbelşugat în care bunăstarea nu este oferită de stat ci de membrii acestuia. Dezbinarea clasei politice actuale reflectă exact literalmente fidel dezbinarea şi viziunea cetăţenilor. Democraţia e cea mai bună formă de guvernământ doar dacă electoratul are maturitatea politică de a alege raţional reprezentanţii triadei palatelor bucureştene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu